Wednesday, September 5, 2018

Machine Design MCQ PART 2


Machine Design MCQ PART 2







01. According to Indian standard specifications, a grey cast iron designated by 'FG 200' means that the
Ans. minimum tensile strength is 200 N/mm2

EXP: - Gray iron, or grey cast iron, is a type of cast iron that has a graphitic micro structure. It is named after the gray color of the fracture it forms, which is due to the presence of graphite. It is the most common cast iron and the most widely used cast material based on weight.

02. The process extensively used for making bolts and nuts is

Ans. cold heading

Exp :- Heading is a metalworking process which incorporates the forging, extruding and upsetting process.


03. The product of the diametral pitch and module is

Ans . equal to one.

04. The function of the washer is to

Ans .provide bearing area

05. The size of a cam depends upon

Ans . base circle

Exp. The base circle of an involute gear is the circle from which involute tooth profiles are derived

06. A steel containing 0.8% carbon is known as 
 

Ans . eutectoid steel

07. Guest's theory is used for

Ans . ductile materials
  
08. The spring mostly used in gramophones is

Ans .flat spiral spring

09. Oldham coupling is used to connect two shafts
  
Ans .which have lateral misalignment

10. A basic shaft is one whose
                   
Ans . upper deviation is zero

11. Creep in belt is due to
  
Ans .uneven extensions and contractions due to varying tension

12. A bolt of M 24 x 2 means that

Ans .the nominal diameter of bolt is 24 mm and pitch is 2 mm

13. An imaginary circle which by pure rolling action gives the same motion as the actual gear, is called

Ans .pitch circle

14. In a marine flange coupling, the pitch circle diameter of bolts is taken as
  
Ans .1.6 d

15. The steel widely used for motor car crankshafts is

Ans . chrome steel
  
16. According to Indian standards, total number of fundamental deviations are


Ans .25
  
17. The malleable material should be plastic but is not
  
Ans . essential to be so strong.

Exp. Malleability is a physical property of metals that defines the ability to be hammered, pressed or rolled into thin sheets without breaking or tearing.

18. Deep groove ball bearings are used for

Ans .combined thrust and radial loads at high speed

19. Which of the following cotter joint will be used to connect strap end of a connecting rod?

Ans .Gib and cotter joint

20. Which of the following bearing is preferred for oscillating conditions?

Ans .Needle roller bearing

21. The draw of cotter should not be more than

Ans .3 mm

22. The bolts of smaller diameter than M16 are not permitted in making
  
Ans . fluid tight joints.

23. The contact ratio for gears is

Ans .greater than one
  
24. A feather key is generally


Ans .tight in shaft and loose in hub

25. A key made from a cylindrical disc having segmental cross-section, is known as

Ans .wood ruff key

26. According to I.B.R., the thickness of the boiler shell should not be less than

Ans .7 mm


27. In a steam engine, the piston rod is usually connected to the crosshead by means of a
  
Ans .cotter joint

28. Lewis equation is applied

Ans .to weaker of the pinion or gear
  
29. In a turnbuckle, if one of the rods has left hand threads, then the other rod will have

Ans .right hand threads

30. According to I.B.R., the efficiency of a double riveted butt joint with double cover straps of equal width should be
  
Ans .70 to 83%
  
31. The buckling load will be maximum for a column, if

Ans .both ends of the column are clamped

32. A chain drive transmits more power as compared to

Ans . belt drive.

33. The elasticity is the property of a material which enables it to

Ans .regain its original shape after deformation when the external forces are removed

34. The surface finish factor for a mirror polished material is

Ans .1
  
35. For low and moderate speed engines, the cam follower should move with

Ans .simple harmonic motion

Exp. simple harmonic motion is a type of periodic motion or oscillation motion where the restoring force is directly proportional to the displacement and acts in the direction opposite to that of displacement .

36. In leaf springs, the longest leaf is known as

Ans .master leaf

37. Which of the following screw thread is used for power transmission in one direction only.

Ans .Buttress threads

38. The maximum normal stress theory is used for

Ans . brittle materials

39. When two non-intersecting and non-coplanar shafts are connected by gears, the arrangement is known as
  
 Ans .spiral gearing

40. When a nut is tightened by placing a washer below it, the bolt will be subjected to

Ans . tensile stress

41. A locking device extensively used in marine type connecting rod ends is a

Ans .ring nut

42. The difference between the tooth space and the tooth thickness as measured on the pitch circle, is called

 Ans .backlash

43. A sliding bearing which operates without any lubricant present, is called
  
Ans .zero film bearing

44. The metal suitable for bearings subjected to light loads is

Ans .phosphor bronze

45. Which of the following is an antifriction bearing?

Ans .needle bearing

46. A connecting rod is designed as a

Ans .strut

47. The rocker arms in internal combustion engines are of

Ans . first type levers.
  
48. In worm gears, the angle between the tangent to the pitch helix and an element of the cylinder, is known as


Ans .helix angle

49. Idler pulley is used for

Ans .for applying tension

50. The bell crank levers used in railway signalling arrangement are of

A.  third type levers.


For Download PDF Click Here              





Widgets, Inc

1 comment:

  1. RELATED SEARCHES
    machine design mcq with answers
    design of machine elements mcq pdf
    mcq on design of machine elements 1
    machine design questions and answers pdf
    machine design viva questions and answers
    mcq on electrical machine design
    mcq on coupling
    mcq on design against fluctuating load

    ReplyDelete

FACEBOOK REELS VIRAL TIPS AND TRICKS

Here are the best tips and tricks to make your Facebook Reels go viral in 2025 — specially curated for creators like you 👇 --- 🔥 1. Hook i...