Machine Design MCQ PART 2
01. According to Indian standard specifications, a grey cast iron designated by 'FG 200' means that the
Ans. minimum tensile strength is 200 N/mm2
EXP: - Gray iron, or grey cast iron, is a type of cast iron that has a graphitic micro structure. It is named after the gray color of the fracture it forms, which is due to the presence of graphite. It is the most common cast iron and the most widely used cast material based on weight.
02. The process extensively used for making bolts and nuts is
Ans. cold heading
Exp :- Heading is a metalworking process which incorporates the forging, extruding and upsetting process.
03. The product of the diametral pitch and module is
Ans . equal to one.
04. The function of the washer is to
Ans .provide bearing area
05. The size of a cam depends upon
Ans . base circle
Exp. The base circle of an involute gear is the circle from which involute tooth profiles are derived
06. A steel containing 0.8% carbon is known as
Ans . eutectoid steel
07. Guest's theory is used for
Ans . ductile materials
08. The spring mostly used in gramophones is
Ans .flat spiral spring
09. Oldham coupling is used to connect two shafts
Ans .which have lateral misalignment
10. A basic shaft is one whose
Ans . upper deviation is zero
11. Creep in belt is due to
Ans .uneven extensions and contractions due to varying tension
12. A bolt of M 24 x 2 means that
Ans .the nominal diameter of bolt is 24 mm and pitch is 2 mm
13. An imaginary circle which by pure rolling action gives the same motion as the actual gear, is called
Ans .pitch circle
14. In a marine flange coupling, the pitch circle diameter of bolts is taken as
Ans .1.6 d
15. The steel widely used for motor car crankshafts is
Ans . chrome steel
16. According to Indian standards, total number of fundamental deviations are
Ans .25
17. The malleable material should be plastic but is not
Ans . essential to be so strong.
Exp. Malleability is a physical property of metals that defines the ability to be hammered, pressed or rolled into thin sheets without breaking or tearing.
18. Deep groove ball bearings are used for
Ans .combined thrust and radial loads at high speed
19. Which of the following cotter joint will be used to connect strap end of a connecting rod?
Ans .Gib and cotter joint
20. Which of the following bearing is preferred for oscillating conditions?
Ans .Needle roller bearing
21. The draw of cotter should not be more than
Ans .3 mm
22. The bolts of smaller diameter than M16 are not permitted in making
Ans . fluid tight joints.
23. The contact ratio for gears is
Ans .greater than one
24. A feather key is generally
Ans .tight in shaft and loose in hub
25. A key made from a cylindrical disc having segmental cross-section, is known as
Ans .wood ruff key
26. According to I.B.R., the thickness of the boiler shell should not be less than
Ans .7 mm
27. In a steam engine, the piston rod is usually connected to the crosshead by means of a
Ans .cotter joint
28. Lewis equation is applied
Ans .to weaker of the pinion or gear
29. In a turnbuckle, if one of the rods has left hand threads, then the other rod will have
Ans .right hand threads
30. According to I.B.R., the efficiency of a double riveted butt joint with double cover straps of equal width should be
Ans .70 to 83%
31. The buckling load will be maximum for a column, if
Ans .both ends of the column are clamped
32. A chain drive transmits more power as compared to
Ans . belt drive.
33. The elasticity is the property of a material which enables it to
Ans .regain its original shape after deformation when the external forces are removed
34. The surface finish factor for a mirror polished material is
Ans .1
35. For low and moderate speed engines, the cam follower should move with
Ans .simple harmonic motion
Exp. simple harmonic motion is a type of periodic motion or oscillation motion where the restoring force is directly proportional to the displacement and acts in the direction opposite to that of displacement .
36. In leaf springs, the longest leaf is known as
Ans .master leaf
37. Which of the following screw thread is used for power transmission in one direction only.
Ans .Buttress threads
38. The maximum normal stress theory is used for
Ans . brittle materials
39. When two non-intersecting and non-coplanar shafts are connected by gears, the arrangement is known as
Ans .spiral gearing
40. When a nut is tightened by placing a washer below it, the bolt will be subjected to
Ans . tensile stress
41. A locking device extensively used in marine type connecting rod ends is a
Ans .ring nut
42. The difference between the tooth space and the tooth thickness as measured on the pitch circle, is called
Ans .backlash
43. A sliding bearing which operates without any lubricant present, is called
Ans .zero film bearing
44. The metal suitable for bearings subjected to light loads is
Ans .phosphor bronze
45. Which of the following is an antifriction bearing?
Ans .needle bearing
46. A connecting rod is designed as a
Ans .strut
47. The rocker arms in internal combustion engines are of
Ans . first type levers.
48. In worm gears, the angle between the tangent to the pitch helix and an element of the cylinder, is known as
Ans .helix angle
49. Idler pulley is used for
Ans .for applying tension
50. The bell crank levers used in railway signalling arrangement are of
A. third type levers.
RELATED SEARCHES
ReplyDeletemachine design mcq with answers
design of machine elements mcq pdf
mcq on design of machine elements 1
machine design questions and answers pdf
machine design viva questions and answers
mcq on electrical machine design
mcq on coupling
mcq on design against fluctuating load